ONZE TRAINERS

Keeperschool Van Der Kaay werkt alleen met de beste trainers. Allemaal ofwel voormalig (prof) keepers of actieve keepers, die bovendien geschoold zijn om jeugdspelers te trainen. Alle trainers kennen het belang van de veelzijdige en complete keeper in het doel. Reflexen, spelinzicht, conditie, concentratie, stemvolume en traptechniek zijn slechts een paar voorbeelden van eigenschappen die een keeper een complete speler maken.

Arjan van der Kaay

Trainer

“Trainen op een manier die bij keepers past”
“Weet je wat echt een kick geeft? In de laatste minuten nog even een redding maken waardoor je team de wedstrijd wint!” Voormalig profkeeper Arjan van der Kaay uit Vlaardingen kan urenlang vol passie over het keepersvak vertellen. Zijn roots liggen in het Westland, waar hij op 9 januari 1983 werd geboren in De Lier. Als jeugdspeler keepte hij bij Lyra, de amateurclub van zijn geboorteplaats. Daarna stond hij onder de lat bij Sparta en het Schiedamse SVVSMC, om vervolgens zijn entree te maken in de Eredivisie bij ADO Den Haag. Na zijn profcarrière stapte hij over naar hoofdklasser Westlandia.

Helpen geeft voldoening

Sinds een paar jaar is Arjan gestopt als keeper en heeft zich volledig toegelegd op het trainen van jeugdige keepers. “Ook in mijn actieve jaren als profkeeper heb ik altijd jeugdspelers getraind. Ik vond dat zo leuk om te doen. Het geeft me veel voldoening om ze vooruit te helpen. Dat past goed bij mijn eigen streven om mezelf altijd te willen verbeteren. Keepers zijn nu eenmaal gedreven personen die er vol voor willen gaan. Dat is ook niet gek als je kijkt hoe belangrijk een keeper is voor een team. Een klein foutje kan je al duur komen te staan.”

Bij de basis beginnen

Zijn keeperschool heeft een trainingsprogramma ontwikkeld die perfect bij keepers past. Arjan: “Keepen begint uiteraard bij de basis. Onze trainingen kennen daarom hoofdthema’s als uitgangshouding, traptechniek, meevoetballen, 1-op-1 duels aangaan en positioneel goed staan. We bouwen een cursus stapsgewijs op per onderdeel. Daarbij blijven we veel herhalen, zodat de aangeleerde vaardigheden echt in ‘het systeem’ van de keepers gaan zitten. Zowel technisch en fysiek gaan de keepers hierdoor snel vooruit.”

Durven praten voor de groep

Naast de technische basisvaardigheden, focust het trainingsprogramma ook op sociale en communicatieve vaardigheden. “Dat vinden wij ontzettend belangrijk, omdat vandaag de dag van keepers wordt verwacht dat zij over deze vaardigheden beschikken”, zegt Arjan. “Het vergt wel een speciale aanpak, want keepers zijn vaak de stilste jongens uit de groep, terwijl op het veld juist van ze wordt verwacht dat ze communicatief ijzersterk zijn. Ze moeten aanwijzingen geven en het team coachen. Dat betekent nogal wat. Voor veel beginnende keepers is het bijvoorbeeld best moeilijk om heel hard ‘los’ te roepen, zonder zich daarvoor te schamen. Wij helpen ze in een veilige omgeving, zonder spanning en prestatiedruk, hoe ze zich over hun schaamte heen kunnen zetten. Het resultaat hiervan is dat ze zich op het veld veel vrijer gaan voelen in hun rol als keeper.”

Complete keepers

Het resultaat van de trainingsmethode is dat jonge keepers niet alleen worden opgeleid om een bal uit het doel te houden, maar uitgroeien tot ‘complete keepers’. “Dat is de nieuwe norm. Neem Manuel Neuer van Bayern München. Een complete keeper en volgens velen de beste van de wereld. Iemand die geen gekke dingen doet, altijd de rust bewaart en gefocust blijft, zijn team coacht en goed kan voetballen. Hij is niet alleen doelman, maar echt de elfde speler. Daarmee heeft hij een grote meerwaarde voor zijn elftal. Wij geloven in de kracht van dit soort keepers.”

Altijd met plezier

Naast het aanleren van technische, sociale en communicatieve vaardigheden, is er tot slot nog één element dat bij elke training van Keeperschool Van der Kaay de boventoon voert: het spelplezier! “Ik wil dat kinderen het bij ons naar hun zin hebben. Dat ze keepen nog leuker gaan vinden. Als ze na afloop van een training met een blij gezicht het veld verlaten ben ik ook blij. Om dit te bereiken beschikken we over een hechte, enthousiaste trainersgroep met niet alleen veel keeperskwaliteiten, maar vooral ook met veel oog voor het spelplezier. Dat straalt af op de kinderen. Plezier hebben in het keepen is het allerbelangrijkste; op welk niveau je ook speelt.”

Ricci Geenen

Trainster

Ik ben begonnen in de E-jeugd bij RVV Blijdorp, hier heb ik tot en met de B tussen de jongens gespeeld. Hierna wilde ik graag bij de meiden/dames gaan voetballen omdat ik dat gezelliger vond, dus zo geschiedde. Ik ben toen bij DSVP VR1 gaan spelen, een (mij toen nog onbekende) voetbalclub in Pijnacker. Na in mijn eerste jaar bij de senioren ook meteen te
promoveren van de 2e klasse naar de 1e klasse dames, maakte ik de stap naar Excelsior (Barendrecht), dat uitkwam in de Eredivisie Vrouwen. Bij Excelsior heb ik op 19 april 2019 mijn debuut gemaakt in de Eredivisie met een 0-2 overwinning tegen Alkmaar. Op het moment speel ik hier nog steeds.

Toen ik zelf nog bij Blijdorp speelde heb ik een keer op vrijdagavond een cursus gevolgd bij Arjan. Ik denk dat ik daarna nog zo’n 5 keer ben aangesloten bij de cursussen, waar ik onder andere Dinand en John al van ken. Nu, ongeveer 3,5 jaar later, vroeg Arjan me of ik het leuk vond om voortaan aan te sluiten als trainer. Daar zei ik natuurlijk meteen volmondig “ja” op! 🙂 Wat ik zo leuk vind aan het training geven? Ik vind het vooral heel leuk om alle keepers elke week stappen te zien maken. Zodra ik merk dat de keepers tijdens de oefeningen al beter gaan keepen, meer insnijden of beter voetenwerk laten zien stap ik blij van het veld!

Daarnaast denk ik dat ik vooral bij de wat jongere groepen goed mijn eigen enthousiasme voor het keepen over weet te brengen, waardoor ik ze goed kan blijven motiveren.

John Schonewille

Trainer

‘De liefde voor het keepersvak is niet te verklaren’
‘Het werken met jongens en meiden die een bal willen tegenhouden en ze daarin begeleiden, gewoon fantastisch om dat te doen!’, aldus John Schonewille (48). John is al jaren een vertrouwd gezicht bij keeperschool van der Kaay en weet met zijn enthousiaste aanpak de keepers een stapje verder te brengen. John kent zijn voetbalverleden bij ’s Gravenzandse SV en maakte nog een uitstapje naar Hoek van Holland. Inmiddels is hij alweer 12 jaar actief in het trainersvak. ‘Een aantal jaar geleden leerde ik Arjan kennen toen hij bij FC ’s Gravenzande de keepers ging coördineren. We bleken al snel een klik te hebben en graag samen op het veld te staan’, aldus John. ‘Op deze manier ben ik bij de keeperschool betrokken geraakt en sta ik elke vrijdag met veel plezier op het veld. Daarnaast help ik ook graag bij de diverse clinics die we door de regio heen geven.’ Inmiddels is John naast keeperstrainer bij ’s Gravenzande en de keeperschool ook verantwoordelijk voor alle keepers bij KMD in Wateringen.

‘Zoveel mogelijk groeien door veel persoonlijke aandacht’

De kracht van keeperschool van der Kaay ligt in het werken met kleine groepjes waarbij er veel persoonlijke aandacht is voor de keepers. ‘We werken in kleine groepjes van maximaal 4 kinderen en werken thema gebonden. Dit houdt in dat we elke week een onderwerp behandelen. Daarnaast werken we wekelijks in een zelfde structuur van een warming up, vervolgens 2 of 3 oefeningen gericht op het thema en sluiten we af met een spelonderdeel.’ Dit laatste is volgens John ook een belangrijk punt. ‘Het zorgt voor veel plezier, maar ook voor een competitie-element. Kinderen willen echt wel het spelletje winnen en laten zien wat ze in huis hebben. Zo stuwen ze elkaar naar een hoger niveau’

‘Keepers met sprongen vooruit zien gaan’

Omdat John al jaren meeloopt in het trainersvak, heeft hij in die jaren ook al genoeg keepertjes onder zijn hoede gehad. ‘Natuurlijk is het gaaf om te vernemen dat een keeper gevraagd is door een BVO.’ Maar talenten afleveren aan de grote voetbalverenigingen in de buurt is niet Johns drijfveer: ‘Juist iedere keeper zich op zijn of haar eigen niveau laten ontwikkelen en daarbij een flinke dosis spelvreugde meegeven, dat is waar ik het voor doe. Als ik de keepers die ik train in de wedstrijden bezig zie en ze daar met zelfvertrouwen en plezier de ballen uit de goal zie halen, daar kan ik zo ontzettend van genieten!’

‘De instelling maakt de keeper’

Gevraagd naar een mooie ervaring bij keeperschool van der Kaay is het antwoord snel gegeven: ‘Elke training is het weer een feestje. De mooiste ervaring, als ik er dan toch 1 moet kiezen, was vorig jaar. We gaven een clinic met ook een voetbalquiz. Het was ontzettend pittig voor de jongens en meiden. ’s Avonds stond er echter ook nog een training op het programma. Als je dan zag hoeveel kinderen er in de avond weer aanwezig waren, wat een instelling zeg.’ De goedlachse John zegt het met een twinkeling in zijn ogen. Duidelijk is dat hij erg op zijn plek is bij keeperschool van der Kaay. ‘Maar ik niet alleen hoor,’ voegt hij er aan toe. ‘We hebben een ontzettend leuke groep trainers met ieder zijn eigen kwaliteiten. Dit zorgt voor de juiste diversiteit en krijgen de kinderen nog meer mee tijdens de trainingen en clinics.’

OVERIGE TRAINERS:

  • Klaas van Balen
  • Mark van Ruitenbeek
  • Jarno Vermeulen
  • Tom Binnendijk
  • Jeffrey Welbie