Tom Binnendijk

‘Enthousiasme als drijfveer voor succesvolle trainingen’
Tom Binnendijk is al meer dan 2 jaar een vertrouwd gezicht binnen de trainersgroep van keeperschool van der Kaay. ‘Arjan benaderde mij op een gegeven moment of ik het niet zag zitten om bij hem keeperstraining te komen geven. Na een keer kijken op het toenmalige sportpark van Haaglandia was ik direct om. Wat een enthousiasme en hoe gaaf was het om zoveel talentvolle keepers tegelijkertijd bezig te zien.’ Tom kan in zijn eigen keeperscarrière worden gezien als een echte clubman. Op een jaartje MVV’27 na, speelt hij al zijn hele leven bij vv Lyra. ‘Ik ben pas in de C-tjes begonnen met keepen, denkend dat het tijdelijk was, maar het beviel zo goed dat ik niet meer uit het doel ben gegaan. Dit seizoen ben ik echter gestopt met selectievoetbal om mij meer toe te gaan leggen op het vak van keeperstrainer.

‘Geweldig om te zien wat voor stappen onze keepers in een seizoen zetten’
Tom is nu voor het 3e seizoen trainer bij keeperschool van der Kaay. ‘Veel jongens trainen ook al een lange tijd bij Arjan. Ik heb ze in die paar jaar allemaal zoveel beter zien worden. En dat allemaal op hun eigen niveau. Selectiekeepers of niet-selectiekeepers, er is bij ons geen onderscheid. We proberen echt het uiterste uit alle keepers te halen.’ Gevraagd naar wat Tom naast alle oefenstof en tips nog meer mee wil geven aan de keepers hoeft hij geen tel na te denken. ‘Ik wil alle keepers enthousiast blijven maken en houden voor het keepersvak. Ik heb zo vaak gezien dat keepers tot de oudste jeugd blijven keepen, om vervolgens te stoppen met keepen en te gaan voetballen. Keepen is voor alle leeftijden leuk en door onze keepers enthousiast te houden hoop ik wat te kunnen betekenen om deze trend wat tegen te gaan.

‘Met de juiste training kun je als keeper veel sneller vooruitgaan dan veldspelers’
‘Binnen de keeperschool hebben we een goede groep trainers met elk hun eigen specifieke kwaliteiten, maar die elkaar erg goed aanvullen,’ aldus Tom. ‘Door te trainen in kleine groepjes kregen de keepers veel persoonlijke aandacht en dat een uur lang. Hierdoor kunnen kinderen veel meer leren dan tijdens een training met een grote groep, zoals bij veldtrainingen natuurlijk vaak het geval is. Onze benadering is altijd positief en we proberen de sterke kanten van alle keepers het best naar voren te laten komen.’ Trots is Tom op het feit dat de keeperschool al veel keepers naar BVO’s heeft kunnen doorverwijzen. ‘Dat blijft toch gaaf om elke keer te lezen, maar nogmaals, alle keepers krijgen bij ons dezelfde behandeling en dezelfde mogelijkheden om zich in hun spel te ontwikkelen.’ Gevraagd naar een mooie afsluitende anekdote over de keepersschool antwoord Tom met een grote lach. ‘Tja,’ zegt hij, ‘Arjan is toch ook voor de keepertjes het grote voorbeeld en hij doet nog steeds vaak de oefeningen voor. De trainers die dan de bal aan moeten spelen voor Arjan doen dat vaak net iets te scherp, waardoor Arjan al zijn kwaliteiten moet aanspreken om de bal te pakken. Dat is tekenend voor de sfeer op de keeperschool, we kunnen er met zijn allen vaak om lachen om daarna de knop weer om te zetten en keihard te trainen met de keepers.’