Klaas van Balen

klaas-1

Klaas van Balen (34)

“We willen jonge keepers écht wat leren!”

“Bij voetbal moest vroeger degene die als laatste overbleef op doel staan. Tegenwoordig kiezen veel kinderen bewust om te keepen. Dat is geweldig!”, zegt keeperstrainer Klaas van Balen uit Den Hoorn. Zijn voetbalverleden begon ooit in buurgemeente Delft, als rechtsbuiten bij een jeugdelftal van Vitesse Delft. “Inderdaad, ik ben begonnen als aanvaller”, vertelt hij. “Ik ben dus geen geboren keeper. Ik heb ook nog een tijdje in de verdediging gestaan, voordat ik voor het eerst keeperhandschoenen aantrok. Maar toen ik die eenmaal aanhad, heb ik ze nooit meer uitgedaan.”

Debuut
Als 17-jarige keeper vertrok Klaas van Vitesse Delft naar de A-jeugd van een andere Delftse voetbalvereniging; DVC. Amper een paar maanden later maakte hij al zijn debuut in het eerste elftal. Op 21-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar het eerste elftal van SV Den Hoorn. Daar keepte Klaas in twaalf jaar tijd meer dan 300 wedstrijden. Tegenwoordig keept hij bij ‘buurman’ DVV Delft. Ook daar keept hij in het eerste elftal, dat uitkomt in de tweede klasse.

Dezelfde drive
Klaas werkt sinds augustus 2014 bij Keeperschool Van der Kaay. “Dat bevalt me uitstekend. De onderlinge sfeer binnen de trainersgroep is heel gemoedelijk. We hebben bovendien allemaal dezelfde drive: we willen de jonge keepers écht wat leren!” Op zijn gezicht verschijnt een grote grijns als hij over zijn pupillen vertelt. “Het is zo mooi om te zien hoe ze ’s ochtends vroeg aan komen sjokken, met de slaap nog in hun ogen. Maar als ze dan op het veld staan leven ze helemaal op en gaan ze vol aan de slag. Het enthousiasme straalt er dan vanaf.”

Goede ontwikkeling
Klaas vindt het ook mooi om te zien hoe de jonge talenten tijdens een keepercursus groeien. “Ze gaan snel vooruit. Het is echt een goede ontwikkeling dat er speciale keeperscholen zijn. De aandacht voor keepers is de laatste jaren sterk toegenomen. We verwachten meer van ze. In plaats van te keepen binnen de ’16 meter’, moeten ze nu ook durven uitkomen en meevoetballen. Dan is het goed dat ze dat al van jongs af aan wordt aangeleerd.”

Prachtige reflexen
Wie vindt hij tot slot de beste keeper van de wereld? “Ik vond altijd Edwin van der Sar de beste. Maar tegenwoordig vind ik vooral Iker Casillas van Real Madrid geweldig. En David de Gea van Manchester United niet te vergeten. Prachtige reflexen heeft hij!  Dat is ook een rustige keeper die geen gekke dingen doet. Dat vind ik belangrijk. Je hoeft niet gek te doen om goed te keepen. Het spelletje gaat al steeds sneller en sneller. Des te belangrijker dat keepers zakelijk blijven en de rust kunnen bewaren.”