Arjan van der Kaay

Arjan van der Kaay

Arjan van der Kaay

“Trainen op een manier die bij keepers past”
“Weet je wat echt een kick geeft? In de laatste minuten nog even een redding maken waardoor je team de wedstrijd wint!” Voormalig profkeeper Arjan van der Kaay uit Vlaardingen kan urenlang vol passie over het keepersvak vertellen. Zijn roots liggen in het Westland, waar hij op 9 januari 1983 werd geboren in De Lier. Als jeugdspeler keepte hij bij Lyra, de amateurclub van zijn geboorteplaats. Daarna stond hij onder de lat bij Sparta en het Schiedamse SVVSMC, om vervolgens zijn entree te maken in de Eredivisie bij ADO Den Haag. Na zijn profcarrière stapte hij over naar hoofdklasser Westlandia.

Helpen geeft voldoening
Sinds een paar jaar is Arjan gestopt als keeper en heeft zich volledig toegelegd op het trainen van jeugdige keepers. “Ook in mijn actieve jaren als profkeeper heb ik altijd jeugdspelers getraind. Ik vond dat zo leuk om te doen. Het geeft me veel voldoening om ze vooruit te helpen. Dat past goed bij mijn eigen streven om mezelf altijd te willen verbeteren. Keepers zijn nu eenmaal gedreven personen die er vol voor willen gaan. Dat is ook niet gek als je kijkt hoe belangrijk een keeper is voor een team. Een klein foutje kan je al duur komen te staan.”

Bij de basis beginnen
Zijn keeperschool heeft een trainingsprogramma ontwikkeld die perfect bij keepers past. Arjan: “Keepen begint uiteraard bij de basis. Onze trainingen kennen daarom hoofdthema’s als uitgangshouding, traptechniek, meevoetballen, 1-op-1 duels aangaan en positioneel goed staan. We bouwen een cursus stapsgewijs op per onderdeel. Daarbij blijven we veel herhalen, zodat de aangeleerde vaardigheden echt in ‘het systeem’ van de keepers gaan zitten. Zowel technisch en fysiek gaan de keepers hierdoor snel vooruit.”

Durven praten voor de groep
Naast de technische basisvaardigheden, focust het trainingsprogramma ook op sociale en communicatieve vaardigheden. “Dat vinden wij ontzettend belangrijk, omdat vandaag de dag van keepers wordt verwacht dat zij over deze vaardigheden beschikken”, zegt Arjan. “Het vergt wel een speciale aanpak, want keepers zijn vaak de stilste jongens uit de groep, terwijl op het veld juist van ze wordt verwacht dat ze communicatief ijzersterk zijn. Ze moeten aanwijzingen geven en het team coachen. Dat betekent nogal wat. Voor veel beginnende keepers is het bijvoorbeeld best moeilijk om heel hard ‘los’ te roepen, zonder zich daarvoor te schamen. Wij helpen ze in een veilige omgeving, zonder spanning en prestatiedruk, hoe ze zich over hun schaamte heen kunnen zetten. Het resultaat hiervan is dat ze zich op het veld veel vrijer gaan voelen in hun rol als keeper.”

Complete keepers
Het resultaat van de trainingsmethode is dat jonge keepers niet alleen worden opgeleid om een bal uit het doel te houden, maar uitgroeien tot ‘complete keepers’. “Dat is de nieuwe norm. Neem Manuel Neuer van Bayern München. Een complete keeper en volgens velen de beste van de wereld. Iemand die geen gekke dingen doet, altijd de rust bewaart en gefocust blijft, zijn team coacht en goed kan voetballen. Hij is niet alleen doelman, maar echt de elfde speler. Daarmee heeft hij een grote meerwaarde voor zijn elftal. Wij geloven in de kracht van dit soort keepers.”

Altijd met plezier
Naast het aanleren van technische, sociale en communicatieve vaardigheden, is er tot slot nog één element dat bij elke training van Keeperschool Van der Kaay de boventoon voert: het spelplezier! “Ik wil dat kinderen het bij ons naar hun zin hebben. Dat ze keepen nog leuker gaan vinden. Als ze na afloop van een training met een blij gezicht het veld verlaten ben ik ook blij. Om dit te bereiken beschikken we over een hechte, enthousiaste trainersgroep met niet alleen veel keeperskwaliteiten, maar vooral ook met veel oog voor het spelplezier. Dat straalt af op de kinderen. Plezier hebben in het keepen is het allerbelangrijkste; op welk niveau je ook speelt.”