Andre van der Kaay

andre-1

André van der Kaaij (46)

“Door zelfvertrouwen stralen ze uit dat ze onpasseerbaar zijn”

“Iedereen kan leren om een bal tegen te houden, maar goede keepers stralen uit dat ze onpasseerbaar zijn. Keepen draait voor 75% om zelfvertrouwen.” Dat zegt André van der Kaaij, de vijftien jaar oudere broer van Arjan. Het ‘keepers-gen’ zit diep geworteld in de familie; ook André  heeft een rijk keeperverleden. Zelf keepte hij zijn hele jeugd bij LYRA in De Lier. Ook stond hij op volwassen leeftijd bij LYRA onder de lat van het eerste elftal. Daarna verhuisde hij naar de eerste elftallen van respectievelijk VV Maasdijk en SV Voorburg (tegenwoordig Forum Sport). In 2001 sloot hij zijn actieve keeperloopbaan af bij DSV Full Speed in Delft.

Resultaten vallen op
Als oudere broer heeft hij Arjan van dichtbij zien groeien. “Ik ben ooit nog zijn keeperstrainer geweest bij LYRA. Het was geweldig om te zien hoe Arjan vervolgens serieus carrière maakte. Ik weet nog zo goed dat hij zijn debuut maakte in de Eredivisie bij ADO Den Haag, in de wedstrijd tegen FC Groningen. Ik was denk ik nog zenuwachtiger dan Arjan!”
Later heeft André zijn jongere broer gepusht om een eigen keeperschool te beginnen. “Hij wilde dat zo graag”, vertelt André. “Ik heb gezegd dat hij spijt zou krijgen als hij het niet zou doen. En als je nu ziet waar we staan dan heeft het bijzonder goed uitgepakt. De opzet van de keeperschool is professioneel en iedereen weet precies waar hij mee bezig is. Dat valt op. Niet alleen bij ouders en spelers, maar ook binnen de professionele voetbalwereld. Er lopen geregeld spelers van ons stage bij profclubs. Niet alleen in onze regio, maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld bij AZ in Alkmaar. Ik bedoel maar.”

Ontwikkelen van zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen, daar gaat het volgens André dus voor het grootste gedeelte om bij keepen.  “We maken complete keepers van onze spelers. Dat je zoals Manuel Neuer in staat bent om ook buiten ‘de 16’ als geen ander te voetballen. Dat heeft alles te maken met zelfvertrouwen. Bij de keeperschool werken we hier gestaag naar toe, met oefeningen die bij elke specifieke leeftijdscategorie passen.”
Werken aan ‘communicatieve vaardigheden’, ‘uit de goal keepen’ en ‘coaching’. Dat klinkt misschien heftig voor jonge kinderen, maar in praktijk begint het volgens André heel simpel. “Bijvoorbeeld door in een kring te staan en de bal naar iemand te spelen terwijl je zijn naam roept. Of te leren om altijd een paar seconden rust te nemen nadat je de bal klemvast hebt. Pas als kinderen rond de B-leeftijd zitten komen alle facetten aan bod. Dan hebben ze er de lengte voor. Maar alle oefeningen dragen bij aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Keepers moeten zoals gezegd het gevoel krijgen dat ze onpasseerbaar zijn.”

Bevestiging is belangrijk
Dat gevoel bereik je alleen door een positieve benadering. André legt uit: “Wij trainen op een positieve manier. Dat betekent dat we spelers belonen in plaats van af te branden. Door continu te benadrukken wat ze goed doen groeit het zelfvertrouwen. Voor keepers is die bevestiging tijdens de trainingen heel belangrijk. Het zijn toch eenlingen, die doorgaans de bevestiging wat minder krijgen uit het team.” Dan sluit hij lachend af: “En keepers zijn natuurlijk ook een beetje gekke mensen. Wie gaat nu voor zijn lol tussen twee palen staan om een bal op zijn lichaam te krijgen? En dan met een bloedneus nog lachen ook, omdat de bal mooi is tegengehouden. Deze mentaliteit en gedrevenheid vraagt om een specifieke aanpak. En de keeperschool weet als geen ander hoe dat moet.”